Manapság sok szó esik a túlzott sófogyasztás egészségügyi kockázatairól, mondhatnánk úgy is, hogy divatja van a só egészségtelen mivoltát hangsúlyozni. Ez nemcsak a közbeszédre igaz, de több országban már például magasabb adó sújtja azokat az élelmiszereket, amelyek sok sót tartalmaznak.
De mi az igazság, egészségtelen-e a só?
Nem, a só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Só nélkül nincs élet. Nem mindegy azonban, hogy milyen sót fogyasztunk. A boltokban konyhasóként vagy asztali sóként árult anyagok többsége mesterséges úton előállított nátrium-klorid, vagy olyan természetes eredetű só, amelyet kémiailag tisztítanak, fehérítenek, és különböző adalékanyagokkal biztosítják csomósodásmentességét. A parajdi só a föld ajándéka, több tízmillió éve vált ki az ősóceánból. Kézi erővel, fa szerszámokkal, hagyományos módon bányásszák a romániai Szováta közelében. Nem kezelik vegyszerrel, nem vonják ki belőle kémiailag a fontos összetevőket. Természetes, egészséges és finom.
A túlzott sófogyasztás egészségügyi kockázatokat jelenthet, magas vérnyomáshoz és érszűkülethez vezethet, ennek eredményeképpen a szívet is megterhelheti. Ha ezek a tünetek sokáig fennállnak, az szívbetegséget, veseelégtelenséget, ödémákat eredményezhet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb negatív tünet a feldolgozott sóban található adalékanyagokhoz, illetve a feldolgozott élelmiszerekben gyakorta megtalálható kálisóhoz kötődik, ezektől a természetes parajdi só fogyasztásakor nem kell tartani.
A túl alacsony mennyiségű só bevitele szintén veszélyes lehet, ezt az állapotot hiponatrémiának nevezik, és különösképpen hányás–hasmenéses betegségek alkalmával vagy nagyon erőteljes izzadással járó tevékenységek során veszélyezteti az embereket. Ha a sóhiányos állapot sokáig fennáll, rángógörcsökhöz és kómához is vezethet.
Az amerikai Földművelésügyi Minisztérium irányelvei szerint az átlagos felnőtt ember számára ideális sómennyiség napi 2300 milligramm vagy 1 teáskanál. A magas vérnyomásban szenvedők számára ez az adag jóval kevesebb is lehet, idős korban is kisebb mennyiségű só bevitele ajánlott. Fontos, hogy rendszeresen mérjük vérnyomásunkat, és ha szükséges, forduljunk orvoshoz.
Adalékanyagoktól mentes, magas ásványianyag-tartalmú, vegyes szemcseméretű étkezési só.
Adalékanyagoktól mentes, magas ásványi anyag tartalmú, vegyes szemcseméretű étkezési só.