Manapság sok szó esik a túlzott sófogyasztás egészségügyi kockázatairól, mondhatnánk úgy is, hogy divatja van a só egészségtelen mivoltát hangsúlyozni. Ez nemcsak a közbeszédre igaz, de több országban már például magasabb adó sújtja azokat az élelmiszereket, amelyek sok sót tartalmaznak.
De mi az igazság, egészségtelen-e a só?
Nem, a só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Só nélkül nincs élet. Nem mindegy azonban, hogy milyen sót fogyasztunk. A boltokban konyhasóként vagy asztali sóként árult anyagok többsége mesterséges úton előállított nátrium-klorid, vagy olyan természetes eredetű só, amelyet kémiailag tisztítanak, fehérítenek, és különböző adalékanyagokkal biztosítják csomósodásmentességét. A parajdi só a föld ajándéka, több tízmillió éve vált ki az ősóceánból. Kézi erővel, fa szerszámokkal, hagyományos módon bányásszák a romániai Szováta közelében. Nem kezelik vegyszerrel, nem vonják ki belőle kémiailag a fontos összetevőket. Természetes, egészséges és finom.
A túlzott sófogyasztás egészségügyi kockázatokat jelenthet, magas vérnyomáshoz és érszűkülethez vezethet, ennek eredményeképpen a szívet is megterhelheti. Ha ezek a tünetek sokáig fennállnak, az szívbetegséget, veseelégtelenséget, ödémákat eredményezhet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb negatív tünet a feldolgozott sóban található adalékanyagokhoz, illetve a feldolgozott élelmiszerekben gyakorta megtalálható kálisóhoz kötődik, ezektől a természetes parajdi só fogyasztásakor nem kell tartani.
A túl alacsony mennyiségű só bevitele szintén veszélyes lehet, ezt az állapotot hiponatrémiának nevezik, és különösképpen hányás–hasmenéses betegségek alkalmával vagy nagyon erőteljes izzadással járó tevékenységek során veszélyezteti az embereket. Ha a sóhiányos állapot sokáig fennáll, rángógörcsökhöz és kómához is vezethet.
Az amerikai Földművelésügyi Minisztérium irányelvei szerint az átlagos felnőtt ember számára ideális sómennyiség napi 2300 milligramm vagy 1 teáskanál. A magas vérnyomásban szenvedők számára ez az adag jóval kevesebb is lehet, idős korban is kisebb mennyiségű só bevitele ajánlott. Fontos, hogy rendszeresen mérjük vérnyomásunkat, és ha szükséges, forduljunk orvoshoz.